By admin

0

Spis sundt og undgå problemer med tænderne senere

Categories : Blogindlæg

Tænderne er noget af det vigtigste vi bør passe på. Tandproblemer kan være yderst smertefulde, og derfor er det essentielt at holde en god mundhygiejne. Men det handler i høj grad også om hvad du spiser, og hvor ofte du spiser det. Få her nogle gode råd til hvad du bør spise meget af, og hvad du bør spise knapt så meget af.

De bedste og de værste fødevarer

Der kan nævnes en lang række fødevarer, som kan falde under begge kategorier. Egentlig er det lettere at nævne hvad du skal undgå, frem for alle de gode. Vigtigst er det at undgå syre- og sukkerholdige fødevarer, som fx slik og sodavand. Frugt og grønt indeholder mange vitaminer, hvilket kun styrker tændernes immunforsvar, men det er også vigtigt at være opmærksom på frugtsyre. Når du spiser frugt med syre, eller andet med syre for den sags skyld, så drik et stort glas vand lige efter. Så mindsker du risikoen for syreskader. Det er yderst vigtigt at du ikke børster tænder efter syreholdigt mad, da du kan risikere at skade din emalje yderligere. Hold dig i stedet kun til vand.

Fantastiske fuldkorn

Det virker måske pudsigt, men det er en god ting at spise fuldkorn, hvis man gerne vil passe på sine tænder. Det er ikke så meget det fuldkornene indeholder som er godt for dig, men snarere kornenes konsistens. Det grove i fuldkornene er med til at rense dine tænder for plak, hvilket altså er lidt ligesom en ekstra tandbørstning i løbet af dagen. Til gengæld kan bløde fødevarer være mere skadelige, da de sætter sig fast mellem tænderne og dermed kan tiltrække bakterier.

Konsekvenserne ved dårlige madvaner og mundhygiejne

Hvis du ikke tænker på dine tænder i tide, så kan det have stor betydning for dine tænders sundhed. Det er velkendt at usund mad og dårlig tandbørstning kan føre til huller i tænderne. Det har mange danskere prøvet. Men fortsætter man den dårlige vane, kan man risikere at der vil gå betændelse i tandens nerve. Og dét er smertefuldt. I så fald vil du få brug for en rodbehandling for at klare problemet. Her vil det betændte område blive renset, steriliseret og cementeret med en gummiprop. Til sidst får du enten en fyldning eller krone, efter behov. Bor du i Københavnsområdet, er der naturligvis mulighed for rodbehandling lokalt, blandt andet rodbehandling Valby.